Σκιάθος

Καταμεσής στο βορειοδυτικό Αιγαίο βρίσκεται η Σκιάθος, το δυτικότερο νησί του νησιωτικού συμπλέγματος των Βορείων Σποράδων. Το νησί έχει έκταση 61 τ. χλμ. και περίμετρο 48 χλμ. Είναι ορεινό στο μεγαλύτερο μέρος του (70% του εδάφους). Η Σκιάθος έχει σχήμα ακανόνιστο (12 χλμ. μήκος και 6 χλμ. πλάτος από βορρά προς νότο. Σχηματίζονται 70 κόλποι, όρμοι και πολλοί χερσόνησοι. Στα νοτιοανατολικά του νησιού βρίσκεται η κωμόπολη της Σκιάθου, στη δυτική ακτή του ομώνυμου όρμου.

Το τοπίο είναι ήρεμο στο νότιο τμήμα του νησιού, σ’ αντίθεση με το βόρειο και ανατολικό που είναι άγριο. Το κλίμα του νησιού είναι εξαιρετικό, με ήπιους χειμώνες και αρκετές βροχοπτώσεις. Η ηλιοφάνεια τους καλοκαιρινούς μήνες είναι μεγάλη και ο καιρός ζεστός από τον Απρίλιο ως τον Οκτώβριο, αλλά οι άνεμοι που πνέουν από το βόρειο Αιγαίο (μελτέμια) χαμηλώνουν τις υψηλές θερμοκρασίες.

Η Σκιάθος, η πιο κοσμοπολίτικη και γνωστή από τις Βόρειες Σποράδες, είναι ένα νησί προικισμένο όσο λίγα τόσο από τη φύση. Η πυκνή βλάστηση που καλύπτει σχεδόν όλο το νησί με πευκοδάση επιβλητικά, πλατάνια και αμέτρητους ελαιώνες, αμπέλια και άλλες καλλιέργειες, της δίνει ένα χρώμα μοναδικό, καθώς το πυκνό πράσινο ακουμπάει στις κρυστάλλινες παραλίες του νησιού, αμέτρητες και τόσο διαφορετικές η μία από την άλλη.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ
Ο Τρούλος είναι η παραλία που απέχει 800 μέτρα απ’το ΑΛΥΠΙΑΚΟ. Παρουσιάζει μοναδικό τοπίο στον επισκέπτη συνδυάζοντας το πράσινο, την καταπληκτική αμμουδιά, με τα χρώματα θάλλασας και ουρανού. Άλλη μία παραλία που ξεχωρίζει και βρίσκεται στον ίδιο δρόμο με το ΑΛΥΠΙΑΚΟ, είναι η Ασέληνος. Μαγευτική και απρόσμενα μεγάλη, απέχει από το συγκρότημα μόλις 2 χλμ. Θαυμάσιες χρυσές αμμουδιές, με σπάνια στοιχεία, συναντά κανείς και στις παραλίες, Κουκουναριές, Πλατανιάς, Λαλάρια, Πλάκες, Μπανάνα κλπ. Εδώ, η δύναμη της θάλασσας και ο χρόνος δημιουργούν έργα μοναδικής ομορφιάς, λαξεύοντας, ειδικά στις παρθένες βόρειες ακτές του νησιού, σπήλαια, επιβλητικά βράχια και χαριτωμένα λιμανάκια, που μαγεύουν και αφήνουν άφωνους τους πολυάριθμους ξένους αλλά και Έλληνες επισκέπτες.

Κοντά στη Σκιάθο βρίσκεται ένα πλήθος από μεγαλύτερα και μικρότερα νησιά’ η Σκόπελος, η Αλόννησος και η Σκύρος, συμπληρώνουν τις βόρειες Σποράδες στα οποία μπορεί κανείς να πάει με τακτικά δρομολόγια Ferry boat.

Ολόγυρα τα μικρονήσια η Περιστέρα, η Κυρά-Παναγιά, η Πούρα, τα Σκάντζουρα, το Πιπέρι, η Ψαθούρα, η Τσουγκριά και το Τσουγκριάκι της, το Ασπρονήσι, ο Μαραγκός, η Άρκος, τα Καστρονήσια, τα Τρουλονήσια, τα Μυρμηγκονήσια που τα προσεγγίζουν, καθημερινά, πλήθος μικρών σκαφών από την Σκιάθο.

Φιλόξενες είναι εξάλλου και οι δύο λίμνες του νησιού, στη Χώρα και στις Κουκουναριές, που αποτελούν σημαντικότατους υδροβιότοπους του ελληνικού οικοσυστήματος με αμέτρητα είδη ενδημικών αλλά και αποδημητικών πουλιών που ταξιδεύουν κάθε χρόνο από το βορρά προς το νότο και αντίστροφα.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Το νησί του Παπαδιαμάντη
Η Σκιάθος έχει ταυτιστεί με το όνομα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, του κορυφαίου Έλληνα λογοτέχνη, η ζωή και το έργο του οποίου αποτελούν πνευματική και πολιτιστική κληρονομιά για τον τόπο μας. Το τεράστιο έργο του αποτελείται από 180 περίπου διηγήματα, ποιήματα, ιστορικά κείμενα καθώς και μεταφράσεις ξένων λογοτεχνών. Το σπουδαιότερο και πιο γνωστό σε όλους είναι η νουβέλα “Φόνισσα”. Ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφτεί το σπίτι που μεγάλωσε ο Έλληνας λογοτέχνης στην πόλη της Σκιάθου.